MTBSlovenia.net

Prašne poti za kolesarje

english

pregled tur

navodila

slike

 

kako?

MTB leksikon

 

tujina

povezave

 

kontakt

kazalo

domov

 

Postati gorski kolesar

   

 

7. Prve nastavitve

Še preden se s prodajalcem dokončno dogovorite o nakupu, preverite, da bo kolo popolnoma sestavljeno. Poskusite se dogovoriti, da vam pomagajo opraviti tudi osnovne nastavitve, sicer se tega lotite s prijateljem.


Višina sedeža

Najprej je potrebno nastaviti višino sedeža. To se da dokaj dobro nastaviti kar po občutku, sicer pa takole: pravilna višina je takrat, ko je noga s peto na pedalu v spodnji legi skoraj popolnoma iztegnjena - da s peto dosežemo pedal brez naprezanja. Previsok sedež se vidi tudi med vožnjo: vaša zadnja plat vam ne sme poskakovati levo in desno.


Položaj naprej/nazaj

Poleg višine je pomembna tudi nastavitev naprej/nazaj (vodoraven položaj sedeža). Ta je odvisna od več faktorjev: od drže, sedežnega kota okvirja, dolžine nog in dolžine okvirja. Merilo za pravilno začetno nastavitev je recept s svinčnico (glej sliko): izpod izbokline pod pogačico na kolenu potegnemo navpično črto (svinčnico) in če gre le-ta približno skozi os pedala, ko so gonilke v vodoravnem položaju, potem je vodoraven položaj sedeža za začeten približek v redu. Ta metoda je sicer bolj primerna za cestna kolesa, zato raje močno prisluhnite vašemu telesu, ker je horizontalni položaj  zelo povezan s celotno dolžino kolesa.


Naklon sedeža

Sedežu lahko nastavljamo tudi naklon. Za začetek ga nastavite popolnoma vodoravno. Kasneje ga boste glede na občutek vožnje lahko nagnili naprej ali tudi nazaj, kar je odvisno od oblike sedeža, kakor tudi od drže oz. položaja zgornjega dela telesa: bolj kot je drža pokončna, manj naj bo sedež nagnjen naprej in obratno.


Fajfa

Vsaka vrsta in stil vožnje zahteva ustrezno držo na kolesu. Slednja je določena z dolžino kolesa in predvsem z višino sprednjega dela kolesa oz. razliko v višine med "balanco" in sedežem. Le-ta naj bo nižje od sedeža - od nekaj cm pa tja do deset cm za običajno vožnjo. Če pa vozite freeride ali DH (spust), potem je lahko "balanca" tudi višja od sedeža. Zaradi uporabe posebnega krmilnega ležaja ("aheadset"), se višino "balance" danes ne da več poljubno nastavljati. To lahko storimo z menjavo "fajfe", pri čemer izbiramo dolžino in naklon "fajfe". Z dolžino fajfe spreminjamo dolžino celega kolesa. Izogibajmo se ekstremnim dolžinam. Kot rečeno, naj bo le-ta med 90 in 130 mm. Če potrebujemo "fajfo" izven teh mer, potem imamo po vsej verjetnosti okvir napačne velikosti. Z naklonom fajfe pa spreminjamo višino sprednjega dela. Običajni nakloni so med 0 in 15 stopinjami.


Če bi imeli med vožnjo težave s koleni (bolečine) je lahko razlog tudi nepravilno nastavljen sedež - ponavadi prenizek ali preveč nazaj! Če vas boli križ, potem imate lahko sedež nagnjen preveč nazaj ali naprej ali pa je nastavitev naprej nazaj napačna. Eksperimetirajte!

 

 

   

Določanje pravilne višine sedeža

 

1. Uvod

2. Kakšno kolo?

3. Za koliko?

4. Kje kupiti kolo?

5. Kako kupiti?

6. Velikost

7. Prve nastavitve

8. Teža kolesa

9. Trdak ali "fully"?

10. Obvezna oprema

 

 

 

 

 

na vrh | domovkazalo

english 


11. junij 2004 

Copyright © Marjan Tkavc