MTBSlovenia.net

Prašne poti za kolesarje

english

pregled tur

navodila

slike

 

kako?

MTB leksikon

 

tujina

povezave

 

kontakt

kazalo

domov

 

Postati gorski kolesar

   

 

6. Velikost?

Seveda je pomembno, katero opremo ima kolo, vendar to ni tako pomembno kot pravilna velikost kolesa. Začetnik se ponavadi niti ne zaveda, da je izbrati pravilno velikost lahko zelo težavno, saj na tem področju vlada kar precejšna zmeda.

 

Kako je velikost določena?
Velikost kolesa oz. bolj natančno velikost okvirja je ponavadi podana v inčih (in) oz. colah in pomeni dolžino sedežne cevi - del okvirja med pedali in sedežem oz. sedežno oporo. Vendar pozor! Proizvajalci merijo dolžino sedežne cevi na različne načine. Če je številka npr. "17 center to center" to pomeni, da je dolžina sedežne cevi od centra gonilnega ležaja (ležaj okrog katerega vrtimo pedala) do sredine mesta, kjer je privarjena zgornja cev na sedežno 17 inčev oz. 43 cm. Če pa je številka "17 center to top", potem je dolžina sedežne cevi od centra gonilnega ležaja do vrha sedežne cevi 17 inčev oz. 43 cm. Ponavadi je mera "center to center" za številko manjša od mere "center to top". Številka okvirja je običajno nalepljena nekje na sedežni cevi okvirja.


Kako pomeriti velikost kolesa? 

Stopite čez kolo. Če je razdalja med zgornjo cevjo in razkorakom med 7 in 10 cm, potem je kolo za začetni približek prav veliko. Še lažje je, če potem, ko ste stopili čez kolo, le-tega dvignete kolikor lahko (zadnje kolo je na tleh, sprednje v zraku) in se nato izmeri razdalja sprednjega kolesa od tal.


In zakaj podajajo proizvajalci velikost kolesa z dolžino sedežne cevi? Ker je to mero najlažje preizkusiti v trgovini. Vse ostale mere kolesa (predvsem kot sedežne cevi, dolžina zgornje cevi, kot sprednje cevi, itd.) so potem določene glede na to mero. Na žalost smo ljudje po merah vse prej kot standardni. Zato se velikokrat zgodi, da dva enako velika kolesarja vozita različne številke koles istega proizvajalca - eden ima npr. krajše noge kot drugi. To pa tudi pomeni, da je mera glede na dolžino sedežne cevi oz. višino kolesa res samo začetni približek.

 

Dolžina kolesa
Zelo pomembna, če ne celo pomembnejša, je tudi dolžina kolesa oz. okvirja. Ta se spet lahko meri na različne načine. Dolžina zgornje cevi ("top tube length") ponavadi ni enaka horizontalni dolžini okvirja, saj imajo gorska kolesa večinoma padajočo zgornjo cev. Horizontalna dolžina okvirja je vodoravna razdalja od sredine krmilne cevi ("head tube", "steering tube") do sredine sedežne opore ("zicštange") in se velikokrat podaja kot "effective top tube".


Kako pomeriti dolžino kolesa? 

Sedite na kolo in zavzemite držo, ki bi jo imeli med vožnjo - nagnjeni naprej, roke v komolcih rahlo pokrčene. Pogled usmerite od krmila ("balance") proti sprednji osi in če se os skriva pod krmilom, potem je dolžina in s tem velikost kolesa pravilna. Če se os vidi v celoti in je za balanco - bližje zadnjemu kolesu - in to za več kot en prst, potem je kolo lahko predolgo in s tem preveliko. Če je os pred balanco za več kot en prst, potem je kolo lahko prekratko in s tem premajhno. 

 

Če kolo ni natančno prave dolžine, si lahko do določene mere pomagate z nastavitvijo sedeža naprej oz. nazaj. Drug način pa je z menjavo fajfe, vendar naj bo dolžina fajfe znotraj 90 - 130 mm, da bo vožnja brez težav. Če potrebujete fajfo izven teh dimenzij, potem raje zamenjajte okvir. 


Pa še nekaj glede merjenja dimenzij okvirja: dolžine se merijo od sredine cevi do sredine cevi.

 

 

   

Horizontalna dolžina okvirja

 

1. Uvod

2. Kakšno kolo?

3. Za koliko?

4. Kje kupiti kolo?

5. Kako kupiti?

6. Velikost

7. Prve nastavitve

8. Teža kolesa

9. Trdak ali "fully"?

10. Obvezna oprema

 

 

 

 

 

na vrh | domovkazalo

english 


11. junij 2004 

Copyright © Marjan Tkavc