MTBSlovenia.net

Prašne poti za kolesarje

english

pregled tur

navodila

slike

 

kako?

MTB leksikon

 

tujina

povezave

 

kontakt

kazalo

domov

 

Postati gorski kolesar

   

 

2. Kakšno kolo?

Najprej si morate biti na jasnem, kje želite kolesariti. Če vas ne mikajo grobo razrite poti, ampak le makadami, potem si namesto gorskega kupite treking kolo. Nikar si za božjo voljo ne omislite gorskega kolesa za izlete po asfaltu! Zanj imamo seveda drugačna kolesa. Takšna s tankimi gumami in brez amortizerjev. Za kolesarjenje izven utrjenih cestišč pa so primerna ravno kolesa z debelimi in jeznimi gumami (beri: grob profil) ter vsaj s sprednjim amortizerjem, ki poleg udobja predstavlja predvsem dodatno varnost, saj prepreči marsikateri padec. 

 

Če bi radi čim lažje kolo, potem pozabite na freeride kolesa. Če bi radi doživljali gravitacijske hitrosti, potem pozabite na kros kolesa. Če pa še ne veste, potem raje malo počakajte in poskusite dobiti kakšno kolo za testno vožnjo (pri prijateljih, trgovina, izposoja v turističnih krajih). Enako velja za dilemo glede vzmetenja - samo spredaj ali polno vzmetenje. A o tem malo kasneje.


Ko ste že odločeni, kakšno kolo bi radi, sledi izbira znamke kolesa. Najbolje je, da se za začetek držite uveljavljenih znamk. To so tiste, ki jih najdete samo v specializiranih kolesarskih trgovinah. Kupite si kakšno kolesarsko revijo ali dve. Preberite teste koles in opreme, skočite na Internet (glej povezave) in kmalu boste imeli dve ali tri znamke v ognju. Potem vam ostane še terensko delo oz. obiski trgovin in ostalih prodajalcev.

 

 

   

Pravi gorski plašči imajo označeno smer vrtenja

 

1. Uvod

2. Kakšno kolo?

3. Za koliko?

4. Kje kupiti kolo?

5. Kako kupiti?

6. Velikost

7. Prve nastavitve

8. Teža kolesa

9. Trdak ali "fully"?

10. Obvezna oprema

 

 

 

 

 

na vrh | domovkazalo

english 


11. junij 2004 

Copyright © Marjan Tkavc