MTBSlovenia.net

Prašne poti za kolesarje

english

pregled tur

navodila

slike

 

kako?

MTB leksikon

 

tujina

povezave

 

kontakt

kazalo

domov

 

Postati gorski kolesar

   

 

5. Kako kupiti?

Kupovanje kolesa naj ne bo vikend "shopping". Kako se boste počutili na kolesu in kako se boste vživeli v ta šport je precej odvisno od tega, kako ste se lotili nabave kolesa in kakšnega boste na koncu izbrali. Kupovanje kolesa je prej podobno kupovanju maturantske obleke kot pa avta. Se čudite? Kolo se mora prilegati vašemu telesu kot se vam "taboljša obleka"! Sicer vam bo kolesarjenje muka.

 

Raziščite trg!
Najprej kupite kakšno lokalno kolesarsko revijo. Poiščite oglase bližnjih trgovin, jih obiščite in se malo razglejte. Zapisujte si cene, saj se le-te lahko razlikujejo od trgovine do trgovine. Vprašajte po popustih - skoraj vedno se da dobiti kakšen popust. 

 

Preverite, koliko brezplačnih servisov je že vključeno v ceno, praviloma dva: sestavljanje kolesa (v škatli je kolo le delno sestavljeno) se šteje kot prvi servis, potem pa vam ostane še servis po prevoženih nekaj sto kilometrih, ko se deli na kolesu med sabo prilagodijo in vnesejo ter je potrebno vse ponovno nastaviti. Ponavadi v trgovini povedo le, da je zastonj "prvi" servis. To pomeni servis po nekaj sto kilometrih, sestavljanja kolesa pa sploh ne omenjajo, čeprav vam bodo kolo seveda sestavili in je le-to tudi vključeno v ceno.

 

Izplača se tudi povprašati glede morebitnih brezplačnih zamenjav opreme kolesa ob nakupu - npr. gum, sedeža in predvsem "fajfe" (opora krmila). Z zamenjavo fajfe se lahko zelo dobro prilagodi dolžino kolesa in držo kolesarja na kolesu. 

 

Poglejte kakšna kolesa vse imajo, katere znamke, ali imajo tudi kakšna zelo draga ali imajo dodatno opremo (čelade, rokavice, konfekcijo), ali imajo lasten garancijski pooblaščeni servis. Vsekakor dajte prednost tistim trgovinam oz. prodajalcem, ki tudi sami aktivno gorsko kolesarijo, saj vam bodo tako lahko veliko bolj vešče in iz prve roke pomagali pri vašem nakupu.

 

Kolesa si dobro oglejte!
Pri ogledu koles bodite pozorni ne vse dele na kolesu, ne samo na zadnji menjalnik, ki najbolj bode v oči in je ponavadi najboljši del opreme. Posebej pazite na skrite dele, ki ne bodejo v oči in so velikokrat slabše kvalitete, npr. gonilni ležaj, veriga, krmilni ležaj…


Prosite prodajalca naj vam kolo stehta, saj v katalogih proizvajalcev teže koles niso točne ali jih pa sploh ni. Navedena teža oz. masa je običajno podana za kolo najmanjše velikosti in še to brez pedal. Če trgovina nima tehtnice, vsaj tiste na vzmet, potem ni resna trgovina! Več o teži koles malo kasneje.


Kot pravilo vam bodo v trgovinah ponujali preveliko kolo. Ne me vprašati zakaj! Zato vam svetujem, da si dobro preberete še naslednje malo zavozlano poglavje ter toplo priporočam, da pred dokončno izbiro sedete na čim več koles, da boste dobili občutek. Seveda bi bilo najbolje, da bi kolo lahko tudi poskusili na kakšni testni progi, ki jih pa na žalost naše trgovine praviloma še nimajo. Lahko pa morda prosite za kratek test pred trgovino.

 

 

   

Eden izmed načinov za nastavitev sedeža - s svinčnico

 

1. Uvod

2. Kakšno kolo?

3. Za koliko?

4. Kje kupiti kolo?

5. Kako kupiti?

6. Velikost

7. Prve nastavitve

8. Teža kolesa

9. Trdak ali "fully"?

10. Obvezna oprema

 

 

 

 

 

na vrh | domovkazalo

english 


11. junij 2004 

Copyright © Marjan Tkavc