MTBSlovenia.net

Prašne poti za kolesarje

english

pregled tur

navodila

slike

 

kako?

MTB leksikon

 

tujina

povezave

 

kontakt

kazalo

domov

 

Kam z gorskim kolesom?

   

 

3. Ture

Gorsko kolesarska tura je ponavadi enodnevni izlet ob vikendih. Dolžina enodnevnih tur je od 20 km pa tja do 90 km in čez, večinoma od 30 do 50 km, odvisno od terena seveda. Ture so običajno krožne. Ob tem je zaželjeno, da ne potekajo samo po glavnih makadamih in kolovozih, ampak tudi po zapuščenih mulatjerah in poteh. 

 

Ture se običajno izvaja tako, da se z avtom ali kakšnim drugim prevoznim sredstvom zapelje do izhodišča in izvede ponavadi v naprej planirano turo, ki je zanimiva tako glede narave kot tudi in še posebej v tehnično gorsko kolesarskem smislu. S tem se izognemo vožnji po asfaltu. Izleti z gorskim kolesom so tako na las podobni planinskim. 

 

Na žalost zaenkrat gorsko kolesarstvo pri nas še ni tako razvito kot planinstvo. Tako je ne terenu zelo malo označenih poti za gorska kolesa, pa še ta običajno niso za vse težavnostne stopnje - manjka težjih. Označene poti imajo na širšem področju Krasa, v Kranjski gori, na Pohorju (Mariborsko in Rogla), v Črni na Koroškem ter še kje. Informacije se da dobiti v lokalnih turističnih centrih. Večinoma lahko ture planiramo sami z uporabo zemljevidov, ali pa uporabimo gorsko kolesarske vodnike, v katerih so ture opisane z izhodiščem, natančnim potekom po mreži poti, višinskim profilom, zahtevnostjo terena, lepoto... 

 

V Sloveniji je bilo izdanih kar nekaj takšnih vodnikov, ki se v glavnem dobijo v knjigarnah. V tujini pa gorsko kolesarskih vodnikov tudi ne manjka (več o vodnikih). Veliko in čedalje več informacij se da dobiti na Internetu oz. spletu (povezave). Nekaj predlogov, kam na izlet z gorskim kolesom, se najde tudi v dnevnem časopisju in periodičnih publikacijah. Za tujino so dobri viri tuje gorsko kolesarske revije, npr. nemški Bike ter italianske, španske in angleške lokalne revije. 

 

Pri nas širše področje Alp kolesarjem postreže s strmimi klanci in zahtevnimi gorskimi turami. Na splošno naše Alpe zaradi zelo strmega in skalnatega terena niso primerne za gorsko kolo. Malo manj zahtevno in bolj uporabno je sredogorje, kot na primer Škofjeloško in Polhograjsko hribovje, kjer je možnosti skoraj nešteto. V jesenskem času in tudi zimskem pa je še posebej primerno širše območje Krasa, ki se v tem letnem času čudovito obarva. Na tem področju priporočam prostrana, gola in zato razgledna področja Podgorskega Krasa, ki je prepreden s kolovozi, a vseeno zelo zapuščen in divji. 

 

 

   

Monte Altissimo (Garda)

 

1. Uvod

2. Lokalna vožnja

3. Ture

4. Odprave

5. Potovanja

 

 

 

 

 

 

na vrh | domovkazalo

english 


11. junij 2004 

Copyright © Marjan Tkavc