MTBSlovenia.net

Prašne poti za kolesarje

english

pregled tur

navodila

slike

 

kako?

MTB leksikon

 

tujina

povezave

 

kontakt

kazalo

domov

 

Kam z gorskim kolesom?

   

 

4. Odprave

Če se odpravimo na določeno področje, se tam namestimo za več dni ter vsakodnevno opravimo gorsko kolesarsko turo, potem smo na gorsko kolesarski odpravi, ki je po naravi zelo podobna plezalskim in drugim hribovskim odpravam. Seveda je gorsko kolesarska odprava lahko precej divja, če imamo bazo npr. v puščavah Maroka ali pa bolj civilizirana, če se udobno namestimo npr. v hotelu smučarskega centra Pinzgau. Slednji je le eden od mnogih smučarskih centrov v tujini, ki so svojo poletno sezono usmerili v gorsko kolesarstvo. 

 

Avstrija je lep primer, kako se je treba zadeve lotiti. Spoznali so, da lahko nastanitvene in žičniške kapacitete poleti ponudijo gorskim kolesarjem in to za vse težavnostne stopnje ter tudi za vse okuse. V posameznih centrih imajo več tisoč kilometrov označenih gorsko kolesarskih tur, urejene proge za spust z obvezno žičnico, proge za dual, kolesarske servise z izposojo opreme, vodnike, vodene ture in še in še... (več).

 

Glavni problem odprav je pridobitev informacij - kakšen je teren, kje voziti, kje prenočevati, kako je s hrano, je voda pitna, kako je s kolesarskimi servisi, kakšne so objektivne nevarnosti...? Danes je Internet najlažja pot do vseh informacij (glej Povezave). Velikokrat se splača obiskati tudi domače strani posameznikov, ki imajo opisane svoje gorsko kolesarske podvige npr. v obliki dnevnikov. 

 

 

   

Pod Košuto nad Tržičem

 

1. Uvod

2. Lokalna vožnja

3. Ture

4. Odprave

5. Potovanja

 

 

 

 

 

 

na vrh | domovkazalo

english 


11. junij 2004 

Copyright © Marjan Tkavc