MTBSlovenia.net

Prašne poti za kolesarje

english

pregled tur

navodila

slike

 

kako?

MTB leksikon

 

tujina

povezave

 

kontakt

kazalo

domov

 

Garda

 

 

Evropska kolesarska Meka

 

1. Info

 

Gardsko jezero (Lago di Garda) je zelo priljubljeno območje za gorsko kolesarstvo. Smatra se za center evropskega gorskega kolesarstva. Garda je zanimiva tudi za druge športe (windsurfing, plezanje). Na severnem delu jezera, kjer je veter najmočnejši je več kot 13 surfaških centrov! 

 

Garda leži severno od Verone in je relativno blizu Slovenije. Jezero je kar veliko (50 km dolgo in 18 km široko), na severu pa se zoži na vsega 5 km. Leži na nadmorski višini 65 m, obdajajo pa ga vrhovi nad 2000 m. Tako da je kar precejšnja višinska razlika. Severni del jezera je še posebej slikovit, ker se stene gora dobesedno izgubijo v globinah jezera. Sicer je kar precej do morja, vendar je klima vseeno mediteranska, ker je jezero tako nizko in ga do morja loči le ravni svet. Seveda pa je v gorah nad jezerom visokogorska klima, kar je potrebno upoštevati pri izbiri kolesarske opreme! 

 

Teren za kolo je zelo gorski, s strmimi potmi in zahtevnimi spusti. Žal je preveč pristopov po asfaltu. Kar nekaj vodnikov je na voljo. Najpopularnejši je Moserjev vodnik v dveh delih. Kolesarska sezona se uradno začne za prvomajske praznike, ko tukaj poteka tradicionalni Garda Bike Festival, ki je največji festival te vrste v Evropi. Sicer lahko kolesarite vse leto, le sneg vas bo pozimi omejeval pri osvajanju višjih predelov.

 

Vsekakor je Garda vredna obiska. Zelo malo je krajev, kjer boste videli toliko pravih bajkerjev na kupu. Povsod so kolesarji in to tisti ta pravi, z dobrimi kolesi in s popolno opremo. Zelo malo je krajev, kjer je toliko kolesarskih trgovin na enem mestu. Vzdušje je res pristno kolesarsko, če ste kolesar seveda. Če pa ste tudi surfač, potem je pa za vas vzdušje pristno surfaško, z veliko surfači in surfaškimi trgovinami na enem mestu. Podobno bi lahko najbrž rekli plezalci...

 

Garda je zelo obiskana in popularizirana, kar lahko tudi moti. Je zelo blizu velikih mest (Muenchen), zato je veliko obiskov za vikende. Največji dren je v mesecu avgustu, ko imajo Italijani dopuste in je tudi v avtocampih težko najti prostor. To še posebej velja za nastanitve ob obali jezera.

  

 

   

Vse slike so iz vzpona na Monte Altissimo

 

1. Info

2. -- slike

 

 

 

 

 

na vrh | domovkazalo

english 


11. junij 2004 

Copyright © Marjan Tkavc