MTBSlovenia.net

Prašne poti za kolesarje

english

pregled tur

navodila

slike

 

kako?

MTB leksikon

 

tujina

povezave

 

kontakt

kazalo

domov

 

Kolekcija jesen/zima

   

  

6. Tema

Ker so dnevi v hladnem obdobju precej krajši, nas lahko velikokrat ujame tema. Zato je prednja luč oz. reflektor nujen. Pri nakupu lahko izbiramo med reflektorji za na "balanco" ter tistimi, ki se pritrdijo na čelado. Obe vrsti imata svoje prednosti in slabosti. Prva je zelo dobra, ker snop svetlobe ni vzporeden s pogledom in tako se vidijo sence, ki omogočajo precej lažjo prepoznavanje terena. Problem pa je pri ozkih ovinkih in pri vožnji po ozkih poteh, ker je snop vedno samo v smeri vožnje. Na ovinkih pa pogled vedno prehiteva pred "balanco". Poleg tega ne vidimo zaslona kolesarskega števca in drugih napravic, ki jih imamo na balanci, ker je svetilka nameščena pred njimi in so le-te tako v temi. Na drugi strani pa ima reflektor na čeladi ravni nasportne lastnosti ter ima tako več dobrih lastnosti. Seveda pa je to tudi stvar osebnega ukusa oz. potreb.

 

Dejstvo je, da potrebujemo za normalno vožnjo po terenu kar precej močno svetilko, ki je dejansko tako svetla kot avtomobilske luči. To pa žal pomeni, da moramo precej globoko seči v žep.

 

Zadnjo rdečo luč ter odbojni trak vzamemo s sabo, kadar nas pot vodi tudi po cestah in naseljih. 

 

V otožnih v meglo zavitih dneh se splača uporabiti zaščitna očala z rumenimi stekli ki omogočajo boljše zaznavanje sive okolice ter dan naredijo bolj "sončen".

 

Torej opremite se za hladne dni in nikar ne pustite da vas mraz odvrne od kolesa in vaših terenov.

 

 

   

 

1. Uvod

2. Znoj

3. Veter in dež

4. Mraz in voda

5. Blato

6. Tema

 

 

 

 

 

 

na vrh | domovkazalo

english 


11. junij 2004 

Copyright © Marjan Tkavc