MTBSlovenia.net

Prašne poti za kolesarje

english

pregled tur

navodila

slike

 

kako?

MTB leksikon

 

tujina

povezave

 

kontakt

kazalo

domov

 

Kolekcija jesen/zima

   

 

3. Veter in dež

Proti vetru se borimo z vetrovkami in za veter neprepustnim termo velurjem (Wind Stopper flis), ki se v praksi zelo dobro obnese. Pri nakupu vetrovk pa velja biti zelo previden. 

 

Večina, ampak res večina kolesarskih vetrovk na trgu vas bo razočarala. Klasična vetrovka živo rumene barve, ki jo lahko kupite v vsaki kolesarski trgovini ne diha in pika! Proizvajalci pripisujejo večji pomen neprepustnosti za dež. Zato so vetrovke z notranje strani premazane, tako da ne prepuščajo vode. Seveda pa s tem tudi ne prepuščajo vlažnega zraka, ki nastaja zaradi našega vročega telesa. Zato se med aktivnostjo na notranji strani vetrovke kondenzira vlaga in vetrovka je dobesedno mokra! Prav lahko se zgodi, da boste na lep sončen jesenski dan popolnoma mokri pod takšno vetrovko. 

 

Tudi za dež niso v redu. Res je, da večina ne bo spustila dežja, vendar boste ob večji aktivnosti ponovno mokri od lastnega znoja. Pri nakupu pazite, da vetrovka z notranje strani ni impregnirana - obe strani tkanine morata imeti enako površino. Vetrovka, ki dobro diha je običajno zelo mehka na otip in se tudi zloži v zelo majhen paket. 

 

Zato je bolje, da imamo dve vetrovki. Eno lahko vetrovko, ki ni za v dež in dovolj diha, tako da se v njej dobro počutimo in nismo mokri zaradi nje ter drugo za mokre dni. Slednja naj bo iz Gore-tex materiala, ki zaradi "čudežne" membrane resnično zagotavlja suho vožnjo v dežju ob minimalni kondenzaciji. Ta material ne prepušča vode ter hkrati zadovoljivo diha. Ponavadi uporabljamo lahko vetrovko poleti in v suhih dneh, bolj kompaktno Gore-tex vetrovko pa pozimi in v mokrih dneh.

 

 

   

 Logatec

 

1. Uvod

2. Znoj

3. Veter in dež

4. Mraz in voda

5. Blato

6. Tema

 

 

 

 

 

 

na vrh | domovkazalo

english 


11. junij 2004 

Copyright © Marjan Tkavc