MTBSlovenia.net

Prašne poti za kolesarje

english

pregled tur

navodila

slike

 

kako?

MTB leksikon

 

tujina

povezave

 

kontakt

kazalo

domov

 

Vidova gora

 

 

Bol na Braču

 

1. Info in opis poti

Bol je vsekakor tudi Slovencem zelo znano poletno letovišče. Manj znana pa je gora, ki se dviga neposredno nad Bolom. Z višino 780 m nad morjem je najvišji vrh otokov Jadrana in tako tudi povzroča znameniti poletni veter maestral, ki nam je surfačem zelo priljubljen. Otok Brač tudi sicer ponuja veliko kolovozov in poti za gorska kolesa.

 

>>Bol - Murvica - Vidova gora - Bol

Če se lotimo Vidove gore kot gorski kolesarji (ne po asfaltu), je možen pristop samo po makadamu proti Murvici ter malo pred Farsko vzpon na planoto po makadamskih serpentinah. 

 

Ko pridemo na vrh planote, bodimo pozorni na odcep stranskega kolovoza na desni, ki gre v smeri nazaj proti Bolu. Ta odcep je šele tam, kjer so že drevesa, v predelu Fantovi dolci. Ta kolovoz nas potem kmalu pelje mimo opuščene staje za ovce in nekakšnega vodnjaka. Tu se usmerimo levo (V) in ne nadaljujemo naprej v isti smeri.

Kolovoz je sedaj dobro viden in lepo vozen. Vseskozi mu sledimo. Glavno asfaltno cesto, ki vodi na vrh Vidove gore dosežemo kakšen kilometer pod vrhom - zavijemo desno po tej cesti proti vrhu, kjer nas čaka lep razgled...

Vračamo se po peš poti - Vela staza, ki vodi direktno do Bola. Najprej se po asfaltu na kratko spustimo do parkirišča tik pod vrhom (izven ograde), kjer zavijemo desno na kolovoz, ki nas kmalu pripelje ob žično ograjo. Po prehodu skozi ograjo se priključimo markirani peš poti z vrha. Le-ta gre z vrha ves čas po samem robu planote in do tu ni vozna. Potem sledimo poti do Bola. 

 

Zadeva seveda ni od muh, saj je spust mestoma zelo zahteven ter na nekaj mestih tudi zelo težko vozen. Večinoma je vseskozi singlica. Na začetku je slabo prevozna, ker so velike skale (vendar samo krajši del), kasneje so lahko težave ozke serpentine in nekaj grmovja. V spodnjem delu se pot razširi na še vedno zahtevno širšo mulatjero. Fino je imeti kakšno dodatno zaščito, ker se padci lahko krvavo končajo, ker je kamenje zelo ostro. Pot je večinoma vozna in jo priporočam vsem, ki jim zahtevni spusti ne delajo preglavic.

 

 

   

Zadnja tretjina spusta poteka po zanimivi mulatjeri 

 

1. Info in opis poti

2. -- slike

 

 

 

 

 

 

na vrh | domovkazalo

english 


11. junij 2004 

Copyright © Marjan Tkavc