MTBSlovenia.net

Prašne poti za kolesarje

english

pregled tur

navodila

slike

 

kako?

MTB leksikon

 

tujina

povezave

 

kontakt

kazalo

domov

 

Graubunden

 

 

Počitniški kotiček Švice

 

1. Info

"Ferien ecke der Schweiz" je slogan turizma v Graubundenu, ki je dejansko majhen košček Švice čisto na vzhodu. In res so tukaj popolnoma predani turizmu in še posebej športnemu turizmu. St. Moritz, Davos, Savognin, če naštejem le nekatere kraje te dežele, so svetovno znani turistični kraji, ki so vredni obiska. 

 

Še posebej zanimiva je dolina Ober Engadin, od prelaza Maloja, preko Silvaplane in St. Moritza do Samedana, ki je polna manjših jezer in leži visoko na višini 1800 m. Vrhovi gora nad dolino pa do 4000 m. Narava je tu še posebej ohranjena in lepa. Teren je za bajkanje nadvse primeren. Ravno prav velike doline, po katerih se vijejo kolovozi in singletracki, kar nekaj je zanimivih prelazov preko katerih lahko peljete po zahtevnih poteh. Večinoma so ture speljane tudi do 2700 m nad morjem. 

 

Turizem je v teh krajih zelo razvit, kar pa ne moti preveč, saj so na ta račun vse zanimive točke in izhodišča za ture po dolini povezane z ožjo makadamsko cesto in z mrežo stranskih poti. Vse je lepo označeno in regulirano. Večina poti (90%) je odprtih za kolesa. Tako da lahko vozite ture po okoliških hribih brez nadležnega asfalta in prometa. Res pohvalno imajo to urejeno. 

 

Kupite si lahko tudi zemljevid kolesarskih poti - Ober Engadin Bike Trail Map, ki ni samo povprečna karta kolesarskih poti, ki jo dobite v povprečnem turističnem kraju. To je specialka v merilu 1:50.000, tiskana na Tyvek materialu, ki je odporen na mečkanje in vodo. To je dodelana bajkerska karta, ki ima v legendi natančno določene poti: makadam, kolovoz, singletrack in z rumeno je označen radikalen singletrack. Poleg tega je kar precej natančna in zelo uporabna. Vredna je 20 CHF, kolikor stane.

 

Mimogrede rumeni singletracki, ki jih je kar nekaj, so S/V6-7 in več!

  

 

   

Pri koči Fuorcla Surlej (2755 m). V ozadju 4020 m visoka Bernina

 

1. Info

2. -- slike

 

 

 

 

 

na vrh | domovkazalo

english 


11. junij 2004 

Copyright © Marjan Tkavc