MTBSlovenia.net

Prašne poti za kolesarje

english

pregled tur

navodila

slike

 

kako?

MTB leksikon

 

tujina

povezave

 

kontakt

kazalo

domov

 

Kolo in čistoča

   

 

6. Čiščenje pogona

Najpomembnejša je veriga, zato bi tej točki lahko rekli kar Čiščenje verige. Ponavadi imamo eno krpo samo za čiščenje verige, ki je še posebej "črna". S krpo obrišemo vsak člen verige posebej, tako da odstranimo umazanijo, ki se je prijela na mastne členke. Veriga mora biti na koncu suha in svetle barve. 

 

Nekajkrat na leto lahko verigo tudi globinsko očistimo z razmastitvijo. Uporabimo razmaščevalec "degreaser" ali tudi bencin. V tem primeru je verigo najbolje sneti s kolesa ali pa uporabiti posebno pripravo za čiščenje verige, ki se dobi v večini kolesarskih trgovin za nekaj tisočakov. Pomembno je, da po globinskem čiščenju verigo tudi globinsko namažemo (glej mazanje pogona).

 

Vselej očistimo tudi koleščka menjalnika, preko katerih gre veriga in imata zagotovo največ naložene umazanije. Pri tem si najbolje pomagamo z uporabo manjšega ploščatega izvijača.

 

K čiščenju pogona spadajo tudi verižniki - "zobniki". Če želimo sprednje verižnike temeljito očistiti, jih moramo razstaviti. Vendar to ne počnemo zelo pogosto. Ko čistimo verigo pred vsako turo, običajno malo obrišemo tudi verižnike, tako da odstranimo umazanijo z zob, ki bi se prijela čiste verige. Podobno je z zadnjimi verižniki oz. s kaseto. Za čiščenje verižnikov si lahko nabavimo posebno krtačo, ki precej olajša delo, ker lahko tako enostavno dosežemo najbolj skrite kotičke med verižniki.

 

 

 

   

 

1. Uvod

2. Kaj potrebujemo?

3. Namakanje

4. Miljenje in drgnenje

5. Suho brisanje

6. Čiščenje pogona

7. Mazanje pogona

 

 

 

 

 

 

na vrh | domovkazalo

english 


11. junij 2004 

Copyright © Marjan Tkavc